Skip to content

Εισαγωγή

24/02/2012

Αγαπητοί αναγνώστες,

.

Καλώς ήλθατε στο ιστολόγιό μας με τίτλο «Η Μαύρη Βίβλος της Περιεκτικής Δημοκρατίας». Είμαστε μια -μικρή έστω- ομάδα ατόμων που συμμετέχουμε εδώ και χρόνια στην προσπάθεια για τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας, για την υπεράσπιση και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την καταπολέμηση του ρατσισμού, του εθνικισμού, αλλά και του αυταρχισμού, της απολυταρχίας και των ολοκληρωτικών αντιλήψεων. Δυστυχώς, οφείλουμε να ομολογήσουμε και να αναγνωρίσουμε με μεγάλη μας λύπη ότι ο χώρος που θεωρείται -από τον εαυτό του, αλλά και από κομμάτι της κοινωνίας- προοδευτικός έχει κι αυτός τα ελαττώματά του. Δε θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό άλλωστε, αφού ο ίδιος ο άνθρωπος δεν είναι τέλειος. Σ’ αυτό το χώρο υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που δεν ωφελούν, παρά μόνο βλάπτουν με τις ενέργειές τους και τη νοοτροπία τους. Άνθρωποι και ομάδες των οποίων ο τρόπος δράσης -και μάλιστα εν ονόματι της «δημοκρατίας» ή/και της «ελευθεριακής ιδεολογίας»- περιλαμβάνει προγραφές, δαιμονοποιήσεις, παραποιήσεις της πραγματικότητας, ψευδείς (αν όχι συκοφαντικές) κατηγορίες, κατασκευή ενόχων και λυντσαρίσματα -εντός ή εκτός διαδικτύου, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ο τρόπος δράσης, η νοοτροπία που κρύβεται πίσω από αυτόν τον τρόπο δράσης και οι συνέπειες αυτής της δράσης στον πολιτικό λόγο, στα πολιτικά ήθη και στην ίδια την κοινωνία.

.

Κατανοούμε πάρα πολύ καλά ότι ο τίτλος του ιστολογίου μας ξενίζει τον αναγνώστη. Μερικούς τους παραπέμπει στο γεμάτο ανακρίβειες αντικομμουνιστικό πόνημα «The Black Book of Communism«. Τους κατανοούμε, επειδή πολλοί άνθρωποι είδαν πρώτη φορά τον όρο «Μαύρη Βίβλος» να χρησιμοποιείται σ’αυτό το προπαγανδιστικό σύγγραμμα. Στη δική μας όμως περίπτωση, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πηγή έμπνευσής μας για τον τίτλο του ιστολογίου μας είναι το αρχικό «The Black Book«, τίτλος που δόθηκε μεταπολεμικά στη Sonderfahndungsliste G.B., έναν κατάλογο ατόμων που σχεδίαζαν οι Ναζί να συλλάβουν (και να εκτελέσουν) εάν κατάφερναν να εισβάλουν επιτυχώς στη Μεγάλη Βρεταννία. Αυτός ο κατάλογος περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, σημαντικές μορφές του πνεύματος και των πολιτικών κινημάτων, όπως τη συγγραφέα Virginia Woolf, τον σοσιαλιστή συγγραφέα H.G. Wells, τη σουφραζέτα Rebecca West, το φιλόσοφο, ιστορικό και ειρηνιστή Bertrand Russell κ.α.

.

Ευτυχώς βέβαια, οι Ναζί δεν κατάφεραν να εισβάλουν στη Μεγάλη Βρεταννία και έτσι οι επιδιώξεις αυτές των Ναζί παρέμειναν ευσεβείς πόθοι. Στην περίπτωσή μας όμως, η καταγραφή αφορά πράξεις που η «Περιεκτική Δημοκρατία» του κυρίου Τάκη Φωτόπουλου έχει ήδη τελέσει. Μιλάμε για σπιλώσεις, στοχοποιήσεις και δαιμονοποιήσεις ατόμων, κινημάτων και προσπαθειών, για λόγους που μόνον ο ίδιος ο κ. Φωτόπουλος γνωρίζει. Ο κατάλογος είναι μακρύς, διότι και η περίοδος κατά την οποία ο κ. Φωτόπουλος, με άρμα του την «Περιεκτική Δημοκρατία» δρα κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι μακρά.

.

Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια, ο κ. Τάκης Φωτόπουλος δρούσε ανενόχλητος, αξιοποιώντας στο έπακρο το γόητρο που του χάριζαν οι (συχνά αξιολογώτατες) πολιτικές και οικονομικές αναλύσεις που έγραφε στην «Ελευθεροτυπία», στο «ΠΡΙΝ», στο «Ριζοσπάστη» και αλλού. Περνούσε επίσης με ιδιαίτερη επιτυχία και την εικόνα του ακαδημαϊκού που με ιδιαίτερη ενάργεια ανέλυε το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κατεστημένο, αλλά, λόγω της εντονότατης αντισυστημικής του δράσης «έμπαινε στη μύτη» του Συστήματος, το οποίο φρόντιζε να τον πολεμά με σωρεία «ανωνύμων λασπολόγων» και άλλων «πρακτόρων», «χαφιέδων» κ.ο.κ.

.

Αυτό το μοτίβο το παρατηρήσαμε πολλές φορές. Όχι μόνο στο διαδίκτυο, αλλά και στον γραπτό Τύπο. Ο κ. Φωτόπουλος (και η «Περιεκτική Δημοκρατία») βρισκόταν τακτικά σε διένεξη με κάποια πρόσωπα και κινήματα, τα οποία στην καλύτερη περίπτωση καθίσταντο αποδέκτες σωρείας επιθέσεων με σκαιότατους χαρακτηρισμούς. Κοινοί παρονομαστές σε όλες αυτές τις μάχες του κ. Φωτόπουλου και της «Περιεκτικής Δημοκρατίας» ήσαν και είναι:

  • Η άσκηση, έστω και αμυδρής, κριτικής άλλων ατόμων προς τον κ. Φωτόπουλο και την «Περιεκτική Δημοκρατία» για τις προτάσεις και τη συμπεριφορά που παρουσίαζαν ή/και
  • Η μη αποδοχή της αυθεντίας του κ. Τάκη Φωτόπουλου και της ανάθεσης σε αυτόν ηγετικού ρόλου σε κάποιο κίνημα ή σε κάποια ομάδα ατόμων.

Ο κ. Τάκης Φωτόπουλος, όπως έχουμε διαπιστώσει από τη μελέτη των ως τώρα πολέμων που έχει διεξάγει, φαίνεται ότι δεν ανέχεται τη διαφωνία και δη τη δημόσια. Δεν ανέχεται δηλαδή την ύπαρξη και διατύπωση αντίθετης άποψης. Μόλις διαπιστώσει ότι κάποιος δεν υποκύπτει στο διατυμπανιζόμενο μεγαλείο της αυθεντίας του, ο κ. Τάκης Φωτόπουλος εξαπολύει -και μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, επί μήνες- απανωτά τσουνάμι σφοδρότατων επιθέσεων κατά του ανθρώπου ή της ομάδας ανθρώπων που επέλεξε να στοχοποιήσει. Οι δε πρακτικές που χρησιμοποιεί δείχνουν ότι, στην προσπάθεια και στον οίστρο του να ικανοποιήσει την επιθυμία του για ολοκληρωτική νίκη επί των ατόμων που κάθε φορά εκλαμβάνει ως αντιπάλους του, ο κ. Τάκης Φωτόπουλος δεν έχει τον παραμικρό ενδοιασμό να εκθέσει ανθρώπους σε σοβαρότατους κινδύνους ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή (και έχουμε παραδείγματα ανθρώπων τους οποίους εν γνώσει του εξέθεσε σε κίνδυνο νεοναζιστικών επιθέσεων). Και όλα αυτά, τη στιγμή που ο ίδιος απολαμβάνει την ασφάλεια της κατοικίας του στο Λονδίνο, πολύ μακριά από τον κίνδυνο επιθέσεων από τους μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής…

.

Εδώ είναι κάτι ακόμα που αξίζει να προσέξουμε: ο κ. Τάκης Φωτόπουλος κρίνει και επιτίθεται αφ’υψηλού, εκ του μακρόθεν και εκ του ασφαλούς. Κρίνει ανθρώπους και κινήματα που αντιμετωπίζουν τις συνθήκες της ελληνικής πραγματικότητος, χωρίς ο ίδιος να έχει προσωπική επαφή με αυτήν. Κατηγορεί ανθρώπους και κινήματα, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει πραγματικά σε ποιες προκλήσεις καλούνται να ανταπεξέλθουν.

.

Αφορμή για την ίδρυση του ιστολογίου μας ήταν η απόλυτα άδικη και αδικαιολόγητη επίθεση του κ. Φωτόπουλου κατά του σημαντικότατου ενημερωτικού επί θεμάτων οικονομικής κρίσεως ιστολογίου «You Pay Your Crisis», μόνο και μόνο επειδή, όταν η οικοδέσποινα του ιστολογίου αναδημοσίευσε (ιδιαιτέρως επιθετικό κατά άλλων ιστολογίων) άρθρο του κ. Τάκη Φωτόπουλου, οι αναγνώστες-σχολιαστές όχι απλώς δεν ετάχθησαν με το μέρος του, αλλά αντιθέτως εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις φιλοσταλινικές θέσεις και για τη συμπεριφορά των θαυμαστών του. Είχαν ήδη προηγηθεί και άλλα θλιβερά γεγονότα με πρωταγωνιστή τον κ. Φωτόπουλο. Ακολούθησαν -και ακολουθούν ακόμη και τώρα- ακόμη περισσότερα.

.

Μέχρι πρότινος, θεωρούσαμε τον κ. Τάκη Φωτόπουλο περίπου γραφική φιγούρα. Είχαμε πάψει προ πολλού να θαμπωνόμαστε από τις αναλύσεις του. Στο κάτω-κάτω της γραφής, αντίστοιχες αναλύσεις δεν είναι και τόσο δύσκολο να γραφούν από έναν μετρίως ικανό οικονομολόγο που δεν είναι φανατικός οπαδός του καπιταλισμού και δη της νεοφιλελεύθερης εκδοχής του. Τραβήξαμε την κουρτίνα του γοήτρου του κ. Φωτόπουλου και είδαμε κατάματα τη συμπεριφορά του, η οποία δηλοί και το ήθος του. Και γι’ αυτόν το λόγο τον απορρίψαμε. Δε φανταζόμασταν όμως ότι τώρα, με τις ελευθερίες των πολιτών -και ειδικά την ελευθερία της γνώμης και του λόγου- να περιστέλλονται αγρίως και μάλιστα εν ονόματι των «πνευματικών δικαιωμάτων» κάποιων παρασιτικών εταιρειών-μαμούθ, ο -κατά τα άλλα αντισυστημικός- κ. Φωτόπουλος θα τασσόταν ακριβώς υπέρ της επιβολής μέτρων όπως η υποχρεωτική επωνυμία στο διαδίκτυο και η υποχρεωτική τήρηση συγκεκριμένης (εγκεκριμένης από τον ίδιο και -οποία έκπληξις!- το Κράτος και όσους διαπλέκονται με αυτό) «δεοντολογίας» προκειμένου να μην υπάρχει αντίθετη άποψη από τη δική του.

.

Πρόκειται λοιπόν καθαρά για πολιτικό θέμα μείζονος σημασίας, για θέμα προστασίας των δικαιωμάτων των συμπολιτών μας. Πρόκειται για μια προσπάθεια διαδικτυακού καψίματος βιβλίων, κατασκευής ενόχων και περιστολής του δικαιώματός σας να εκφράζεστε όπως κρίνετε εσείς, για όποιον θέλετε, για όποιο θέμα θέλετε, χωρίς φόβο, χωρίς ταμπού και χωρίς «ιερά τέρατα» και τοτέμ. Γι’ αυτόν το  λόγο:

.

Σε αυτό το ιστολόγιο, θα παρατεθούν και θα αναλυθούν μεθοδικά όλες οι ως τώρα προγραφές που έχουν διεξαχθεί από την ομάδα που δρα γύρω από τον κ. Φωτόπουλο, ώστε:

  • Να καταγραφεί διά παντός η τρομοκρατία που έχει ασκηθεί κατά καιρούς και συνεχίζεται να ασκείται από την «Περιεκτική Δημοκρατία» και τα στελέχη της εναντίον κινημάτων, αλλά και μεμονωμένων ατόμων.
  • Να τεκμηριωθεί η διαφορά μεταξύ της δεδηλωμένης ιδεολογίας του κ. Φωτόπουλου (και της ομάδος του) και της πραγματικής, όπως αυτή εκδηλώνεται λόγω και έργω.
  • Να δοθεί η δυνατότητα στα μέλη κινημάτων, στους μπλόγκερ και στους απλούς πολίτες να γνωρίζουν τον τρόπο δράσης αυτής της ομάδος και με ποιους τρόπους μπορούν να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη στοχοποίησή τους.
  • Να αφαιρέσουμε το φόβο από τις καρδιές των ανθρώπων που αγκαλιάζουν τα δημοκρατικά κινήματα και να τους δώσουμε επιτέλους τη δύναμη να μιλήσουν με παρρησία, χωρίς να ανησυχούν μην τυχόν και θίξουν ιερά τέρατα και τοτέμ.
  • Να ενθαρρύνουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των θυμάτων στοχοποιήσεων, προγραφών, διώξεων και δαιμονοποιήσεων της «Περιεκτικής Δημοκρατίας».
  • Να αποτρέψουμε, κατά το δυνατόν, την επανάληψη τέτοιων φαινομένων και πρακτικών που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση ανθρώπων και στην περιστολή της ελευθερίας της γνώμης και του λόγου.

.

Edvard Beneš

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: