Skip to content

Τάκης Φωτόπουλος εναντίον You Pay Your Crisis

25/02/2012

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, αφορμή για την ανάληψη δράσης εκ μέρους μας ήταν η σκαιά επίθεση του κ. Τάκη Φωτόπουλου, ιδρυτού της «Περιεκτικής Δημοκρατίας», κατά του σημαντικού ιστολογίου «You Pay Your Crisis«. Πριν προχωρήσουμε παραπέρα, αξίζει να επισημάνουμε ότι το  «You Pay Your Crisis» βρέθηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για ενημέρωση του πληθυσμού σε ό,τι αφορά στην τεχνητή κρίση χρέους που μαστίζει την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο -μια κρίση που δημιουργήθηκε, όπως όλα δείχνουν, με μοναδικό σκοπό να ιδιοποιηθούν συγκεκριμένες διαπλεκόμενες επιχειρήσεις της ημεδαπής και της αλλοδαπής αυτό που λαϊκιστί ονομάζεται «φιλέτα» της χώρας μέσω λεοντείων συμβάσεων ΣΔΙΤ («Σύμπραξη» Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα): τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους. Από τη «διαχείριση» των αρχαιολογικών χώρων μέχρι την πλήρη ιδιωτικοποίηση του αιγιαλού και από την ιδιωτικοποίηση (και υπερτιμολόγηση) των κοινωνικών αγαθών (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνδέσεις, ύδρευση και αποχέτευση) ως την ίδια την άμυνα της χώρας και την αστυνόμευση.

.

Πρέπει εδώ να επισημάνουμε κάτι που διαφεύγει (;) από τους «καλοθελητές» που κατηγορούν κατά καιρούς το «You Pay Your Crisis»: Δεν είναι ένα ιστολόγιο γνώμης που επιχειρεί να παρουσίασει συγκεκριμένη πολιτική άποψη, αλλά είναι καθαρά ενημερωτικό και συγκεντρώνει και αναδημοσιεύει άρθρα που δεν προβάλλονται στον ελληνικό Τύπο και που είναι πολύ σημαντικά για την πληροφόρηση του κοινού, αφήνοντας κατά μέρος τη φιλομνημονιακή προπαγάνδα (αυτή άλλωστε αναμεταδίδεται ανελλιπώς και αδιαλείπτως από τα καθεστωτικά ΜΜΕ). Με άλλα λόγια, το «You Pay Your Crisis» είναι ένας συναθροιστής (aggregator) και τίποτα περισσότερο. Κάνει αντίστοιχη δουλειά με το Technorati, το sync.gr κ.α. ιστοσελίδες που συγκεντρώνουν άρθρα και δημοσιεύσεις και τις προσφέρουν όλες σε ένα μέρος για διευκόλυνση των αναγνωστών.

.

Κατανοούμε βεβαίως ότι είναι αδύνατον το «You Pay Your Crisis» να ικανοποιήσει τους πάντες. Οι μεν «καθώς πρέπει» και «νοικοκυραίοι» ετάχθησαν υπέρ της υποδούλωσης της χώρας «για να μην της κηρύξουν τον πόλεμο οι πιστωτές» (όχι βέβαια ότι η οσφυοκαμψία που επεδείχθη απέτρεψε την κλιμάκωση των ιταμών απαιτήσεών τους και την αποθράσυνση των ιδίων, αλλά και των «πολιτικών» και «δημοσιογράφων» που τους εκπροσωπούν) και «για να μην πεινάσουμε» (που ήδη ο κόσμος πεινάει) και γι’ αυτό του επιτίθενται επειδή το εντάσσουν στην «παλαβή Αριστερά». Οι δε θερμοκέφαλοι της αντίπερα όχθης περιλαμανουν και μια δράκα ατόμων που, στο άκουσμα του αμιγώς νομικού όρου «εθνική κυριαρχία» οσμίσθηκαν «εθνικισμό» και έσπευσαν να καταγγείλουν το ιστολόγιο για «εθνολαϊκισμό» και «πατριδοκαπηλεία». Κατηγορία, βεβαίως, πέρα για πέρα αβάσιμη.

.

Ομολογούμε ότι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε διάφορους «προοδευτικούς» (αλλά εν τέλει βαθύτατα συντηρητικούς) κυρίους να κατηγορούν όποιον τάσσεται με τους πολίτες και όχι με τα συμφέροντα των διεθνών τζογαδόρων και των ακριβοπληρωμένων γραφειοκρατών-μανδαρίνων που τους εκπροσωπούν για «εθνικισμό», «εθνολαϊκισμό», «λαϊκισμό» κ.ο.κ. Αναγνωρίζουμε βέβαια ότι κάποια άτομα που χρησιμοποιούν «φιλολαϊκή» ρητορεία έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους εντελώς άλλες βλέψεις. Αλλά το τσουβάλιασμα ακόμη και μετριοπαθών αναλυτών και η μανδραβέλεια δαιμονοποίηση της αρχής του Κάλβο, δηλαδή της προστασίας του λαού από τις ορέξεις διεθνών καιροσκόπων στο πνεύμα της κικερώνειας ρήσης «Salus populi suprema lex esto» αγγίζει πια τα όρια της χυδαιότητος.

.

Όσο εξοργιστική, χυδαία και ακραία και αν είναι η προπαγάνδα που ασκείται από τους μίσθαρνους προπαγανδιστές, αλλά και τους επίδοξους μίσθαρνους τζουτζέδες, θεωρούμε ότι η χυδαιότης και η προκλητικότης ξεπερνούν κάθε όριο όταν προσπάθειες όπως αυτή του εξαιρετικού ιστολογίου «You Pay Your Crisis» συκοφαντούνται ως «συμπλέουσες με τους γκεμπελίσκους της Ισραηλινής πρεσβείας» (sic). Ναι, είδαμε και αυτήν τη μομφή να εκτοξεύεται κατά του «You Pay Your Crisis». Το ενδιαφέρον δε της υποθέσεως, αλλά και το γελοίον του πράγματος, έγκειται στο γεγονός ότι αυτή η παντελώς ανυπόστατη συκοφαντία δεν διατυπώθηκε από τους «συνήθεις υπόπτους», ήτοι τους νεοναζί ή άλλους ακροδεξιούς, αλλά από έναν άνθρωπο που είχε καταφέρει κατά τα 22 χρόνια της συνεργασίας του με την «Ελευθεροτυπία» να παρουσιάσει τον εαυτό του ως κατ’ εξοχήν προοδευτικό, δημοκράτη, ανοιχτόμυαλο και, πάνω απ’ όλα, αντισυστημικό.

.

Παραθέτουμε αυτολεξεί την επιστολή που έστειλε στο «You Pay Your Crisis» ο κ. Τάκης Φωτόπουλος και από κάτω παραθέτουμε δικές μας επισημάνσεις μεπλάγια γραφή:

Με το να επιτρέπετε τη λασπολόγηση από ανώνυμους κουκουλοφόρους [1], όχι βέβαια της εξουσίας (που δεν τολμάνε ή δεν θέλουν να θίξουν οι λασπολόγοι [2]), αλλά αντισυστημικών οργανώσεων [3] και εμένα προσωπικά, που καταθέτω επώνυμα και τεκμηριωμένα [4], ενώ αυτοί γαβγίζουν πάντα εντελώς ατεκμηρίωτες συκοφαντίες εναντίον μου [5], απλά το μπλογκ σας ακολουθεί πιστά τον δρόμο των ιντιμίντια και των Σχολιαστών Χωρίς Σύνορα [6]. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τώρα δεν επιτρέπετε ούτε καν απαντήσεις από φίλους της ΠΔ [7] που δείχνουν τις άθλιες συκοφαντίες ότι είμαστε αντισημίτες [8]. Να σημειώσω ότι αυτή την άθλια συκοφαντία μόνο οι γκεμπελίσκοι της Ισραηλινής Πρεσβείας [9] ξεστόμισαν δημόσια εναντίον μας, με την οποία φαίνεται συμπλέει και το μπλογκ σας.. [10]  Κατά τα άλλα, απέδειξαν οι κουκουλοφόροι απόλυτα τη βασιμότητα του άρθρου μου. Απλά δεν θέλουν να τηρείται κανένας δεοντολογικός κανόνας [11], όπως ακριβώς ζητεί, όχι το ΛΑΟΣ που κάποιοι άθλιοι γράφουν (Το ΛΑΟΣ είναι στην εξουσία και θα μπορούσε να τους έχει ήδη κλείσει — γιατί άραγε δεν το κάνει; [12]), αλλά η CIA που ήδη περνά νόμο στην Αμερική να μην επιτρέπεται ούτε η συκοφαντική δυσφήμηση για λασπολογία στο .COM [13].

Εγώ μίλησα για αυτοπειθαρχία [14], αυτοί όμως δεν θέλουν κανέναν αυτο-έλεγχο για να μπορούν να λασπολογούν ανενόχλητα τους αντιπάλους που υποτίθεται έχουν και αυτοί [15], με τη βοήθεια ή την ανοχή μπλογκς σαν το δικό σας. Να είστε βέβαιοι ότι θα υπάρξουν άλλοι, όχι εμείς βέβαια, που θα επιβάλλουν κανονική λογοκρισία στο Διαδίκτυο, και τότε δεν θα μπορεί να τους προστατεύσει καμία υπηρεσία [16]

Τ.Φ.

Υ.Γ. Δεν με πειράζει ακόμη και αν δημοσιευτεί στο μπλογκ σας η απάντηση μου αυτή.–

Ακολουθούν πιο κάτω οι δικές μας επισημάνσεις:

 1. Προφανώς μόνον όσοι ανώνυμα ή με ψευδώνυμο διαφωνούν με τον κ. Φωτόπουλο είναι «ανώνυμοι κουκουλοφόροι»· οι δικοί του υποστηρικτές, όταν υβρίζουν, απειλούν και εν γένει ασχημονούν στο διαδίκτυο ανώνυμα ή χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα προφανώς δεν είναι «ανώνυμοι κουκουλοφόροι». Αναγκαζόμαστε δε να επισημάνουμε ξανά όσα καταδείξαμε στο άρθρο-αναδημοσίευση με τίτλο «Υπέρ των Ψευδωνύμων«.
 2. Αυτό από πού το συνάγει ο κ. Φωτόπουλος; Γνωρίζει τι έχουν πει και τι δεν έχουν πει κατά το παρελθόν ή μήπως απλά δεν τον ενδιαφέρει και κοιτάζει να επαναλάβει κάτι αρκετές φορές ώστε να γίνει πιστευτό από το κοινό;
 3. Εδώ το κείμενο είναι ασύντακτο και τελικά λέει και κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που θα ήθελε να πει ο κ. Φωτόπουλος. Ας το ξαναδούμε, παρακάμπτοντας την παρένθεση που προφανώς μπέρδεψε τον κ. Φωτόπουλο και τον έκανε να χάσει τον ειρμό του -εξ όσων είμαστε σε θέση να συνάγουμε, η υποτακτική σύνταξη μάλλον τον μπερδεύει: «[μ]ε το να επιτρέπετε τη λασπολόγηση από ανώνυμους κουκουλοφόρους, όχι βέβαια της εξουσίας, αλλά αντισυστημικών οργανώσεων και εμένα προσωπικά»· δηλαδή ο αναγνώστης μπορεί να καταλάβει ή ότι οι ανώνυμοι κουκουλοφόροι λασπολογούν τις «αντισυστημικές οργανώσεις» και τον κ. Φωτόπουλο προσωπικά ή ότι ανήκουν στις «αντισυστημικές οργανώσεις» και σε αυτόν προσωπικά.
 4. Το «τεκμηριωμένα» σηκώνει πολλή συζήτηση και θα εξηγηθεί διεξοδικά.
 5. Να υποθέσουμε ότι οι υποστηρικτές του κ. Φωτόπουλου δεν «γαβγίζουν» ακόμη και όταν διαπράττουν τον συνδυασμό των ποινικώς κολασίμων αδικημάτων της λόγω εξύβρισης, απειλής, εκβίασης και συκοφαντικής δυσφήμησης, τα οποία μάλιστα, επειδή διαπράττονται κατά συρροή και κατ’εξακολούθησιν, διώκονται σε βαθμό κακουργήματος και έτσι ο κ. Φωτόπουλος εκθέτει εαυτόν σε κίνδυνο σωρείας μηνύσεων και αγωγών, αλλά εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι κανένα από τα θύματά του -και αυτό είναι προς τιμήν των θυμάτων του- δεν επιθυμεί την ποινικοποίηση του δημοσίου λόγου, ακόμη και του χυδαιότερου.
 6. Πόθεν συνάγεται αυτό; Επίσης, εκκρεμεί μια σοβαρή ανάλυση της διενέξεως του κ. Φωτόπουλου και των οπαδών του με το Indymedia, η οποία μετεφέρθη στους «Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα».
 7. Μεταξύ αυτών των «φίλων της ΠΔ» είναι ένας που υπογράφει τους λιβέλους του ως «Φίλος της ΠΔ», «Ένας» και «Ένας από ΠΔ», έχει συνήθως το ίδιο στυλ γραφής με τον κ. Τάκη Φωτόπουλο και μαθαίνουμε ότι η IP του ανήκει σε βρετανικό πάροχο και μάλιστα της περιοχής του Λονδίνου – ειρήσθω εν παρόδω ότι ο κ. Φωτόπουλος, εντελώς συμπτωματικά, κατοικεί στο Λονδίνο.
 8. Θα συζητήσουμε και αυτό το θέμα διεξοδικά εν καιρώ. Προς το παρόν, παραπέμπουμε τους αναγνώστες μας στη συζήτηση που έγινε μετά την αναδημοσίευση στο «You Pay Your Crisis» του αμφιλεγόμενου άρθρου του «Η υπερεθνική ελίτ, η άλωση των ΜΜΕ και η ιντερνετική ζούγκλα» ώστε να κρίνουν από μόνοι τους. Σημειώνουμε πάντως ότι ο διαχειριστής ενός φόρουμ ή ενός ιστολογίου διατηρεί πάντα το δικαίωμα να κλείσει τα σχόλια σε ένα θέμα εάν διαπιστώσει ότι η συζήτηση έχει εκτραπεί ανεπανόρθωτα.
 9. Σε ό,τι αφορά τους «γκεμπελίσκους της Ισραηλινής Πρεσβείας» στους οποίους αναφέρεται ο κ. Φωτόπουλος, θα παραπέμψουμε σε αυτόν τον διάλογο που διεξήχθη στο Indymedia και παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον ως προς τις θέσεις τόσο του εκπροσώπου της Πρεσβείας όσο και ως προς τις θέσεις του κ. Φωτόπουλου. Του αναγνωρίζουμε δίκαιο του κ. Φωτόπουλου σε ό,τι αφορά την ιδεολογία του θρησκευτικά και φυλετικά «καθαρού» εβραϊκού κράτους και έθνους, η οποία ακολουθεί τις παρανοϊκές ρατσιστικές ιδεολογίες που ευδοκιμούν σε πολλές χώρες του κόσμου, από την Ελλάδα μέχρι τη Γερμανία και από την Αγγλία ως τη Ρωσία. Τέτοιου είδους ιδεολογίες -συμφωνούμε εδώ με τον κ. Φωτόπουλο- δικαίως απορρίπτονται από κάθε νουνεχή άνθρωπο (και υπάρχουν και πάμπολλοι λαμπροί άνθρωποι εβραϊκής καταγωγής, οι οποίοι, ακριβώς επειδή είναι αληθινά ανθρωπιστές, απορρίπτουν ιδέες περί «φυλετικής» και «θρησκευτικής» καθαρότητος). Ο σιωνισμός έχει λάβει εδώ και δεκαετίες χαρακτήρα εθνικιστικό και γι’ αυτόν το λόγο είμαστε υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουμε ότι είναι άτοπη η ταύτιση αντισιωνισμού και αντισημιτισμού. Είμαστε όμως επίσης υποχρεωμένοι να τονίσουμε ότι η ταύτιση αυτή δεν γίνεται μόνον από τους εκπροσώπους του ισραηλινού κράτους για λόγους προπαγάνδας, αλλά και από τις νεοναζιστικές οργανώσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν τον αντισιωνισμό ως άλλοθι για να δικαιολογούν τον αντισημιτισμό τους και τα εγκλήματα που διέπραξε ο Αδόλφος Χίτλερ. Επίσης, επειδή οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η τρομοκρατική οργάνωση «Stern» ή «Lehi» όντως επεδίωξε συνεργασία με τους Ναζί και δυστυχώς δεν ήταν «περιθωριακή», αλλά αντίθετα τα μέλη της αναγνωρίσθηκαν αργότερα ως ήρωες. Είναι όμως εξίσου σωστό ότι δεν πρέπει παντού να βλέπουμε «σιωνιστές» και «φιλοσιωνιστές» που αποτελούν τον πυρήνα της «υπερεθνικής ελίτ», γιατί όντως εκεί το πράγμα ξεφεύγει και πάει προς την κατεύθυνση των «Πρωτοκόλλων των Σοφών της Σιών», ενός αντισημιτικού προπαγανδιστικού πλαστογραφήματος που είχε εκδώσει η τσαρική Οχράνα και έκτοτε αποτελεί βασικό συστατικό της κατήχησης πολλών ρατσιστικών, νεοφασιστικών, νεοναζιστικών και ακροδεξιών ομάδων. Είναι όμως επίσης πραγματικότητα ότι το Ισραήλ ασκεί εθνικιστική πολιτική, ότι έχει ένα πολύ ισχυρό λόμπι στις ΗΠΑ και αλλού και ότι προωθεί την γραμμή «κριτική στην πολιτική του Ισραήλ = αντισημιτισμός», η οποία είναι σαφέστατα ψευδής ισχυρισμός.
 10. Ορίστε και «συμπλέον με τους γκεμπελίσκους της Ισραηλινής Πρεσβείας» το «You Pay Your Crisis»… Ζήσαμε να το δούμε και αυτό.
 11. Το διαδίκτυο, κ. Φωτόπουλε, έχει τους δικούς του  βασικούς κανόνες, οι οποίοι βεβαίως αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών και ονομάζονται γενικώς «netiquette» και μπορείτε να βρείτε εδώ το σχετικό λήμμα στην Wikipedia. Σας ενημερώνουμε δε ότι το διαδίκτυο χρησιμοποιείται από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων και δε μπορείτε να έχετε την απαίτηση εσείς, ένας άνθρωπος που ηγείται μιας μικρής, σχεδόν περιθωριακής, ομάδας, να ορίσετε το πώς θα συμπεριφέρονται, θα ομιλούν, θα εκφράζονται και θα σκέπτονται, ειδικά δε όταν αποδεικνύετε ότι δεν γνωρίζετε το παραμικρό για το μέσον.
 12. Εκ των λεγομένων σας εδώ καταλαβαίνουμε ότι πολύ θα το θέλατε αυτό κ. Φωτόπουλε, αλλά ευτυχώς πιο εύκολα λέγονται αυτά παρά γίνονται.
 13. Εντελώς αστήρικτος ισχυρισμός, χώρια που και πάλι έχουμε εντελώς ασύντακτο κείμενο από το οποίο δε βγαίνει νόημα.
 14. Υπάρχει η netiquette κ. Φωτόπουλε, κομίζετε γλαύκαν εις τας Αθήνας και δεν προσφέρετε τίποτα, ειδικά όταν ομιλείτε με τέτοιο αυταρχικό τρόπο, ο οποίος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα «δημοκρατικά ιδεώδη» που ευαγγελίζεσθε εσείς και οι οπαδοί σας.
 15. Στην πραγματικότητα, για τον εαυτό του ομιλεί και θα το εξηγήσουμε αυτό εν καιρώ.
 16. Και συγκεκαλυμμένες απειλές…

Εμείς πιστεύουμε στην έννοια της αλληλεγγύης και δε μπορούμε να επιτρέψουμε στον κ. Τάκη Φωτόπουλο να εκμεταλλεύεται την επωνυμία του για να συκοφαντήσει και να σπιλώσει ένα τόσο σημαντικό ιστολόγιο όπως το «You Pay Your Crisis». Για να επιβιώσει ένας λαός που δέχεται επίθεση από οργανωμένα και πολύ ισχυρά επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα έχει απόλυτη ανάγκη από αλληλεγγύη. Θεωρούμε δε ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα, εν ονόματι οποιασδήποτε ομαδούλας, εν ονόματι οποιουδήποτε ηγετίσκου, να διασπά και να παραπλανά το λαό. Έχουμε παρατηρήσει ως τώρα αρκετά δείγματα τέτοιας συμπεριφοράς εκ μέρους του κ. Τάκη Φωτόπουλου. Το γεγονός ότι επέλεξε, για λόγους που μόνον ο ίδιος γνωρίζει, να λειτουργήσει διασπαστικά τώρα, αποτελεί για εμάς τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Δεν του αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα να επιβάλει τη θέλησή του πάνω σε κανέναν. Δεν του αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα να απειλεί, να υβρίζει, να συκοφαντεί εκμεταλλευόμενος την ασπίδα της επωνυμίας και της ιδιότητός του ως «ιερού τέρατος». Θεωρούμε δε ότι ο «Πιτσιρίκος» εξήγησε στο άρθρο του με τίτλο «Άρση της Επωνυμίας» με εξαιρετική οξυδέρκεια το πώς και γιατί ήταν η επωνυμία που κατέστρεψε κάθε έννοια ήθους και εντιμότητας και όχι η ανωνυμία. Και ο κ. Φωτόπουλος είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του φαινομένου. Κλείνοντας, θέλουμε να προσθέσουμε ότι δεν είναι ίδιον ευφυούς, σοβαρού, οξυδερκούς και σοφού ανθρώπου το να ομιλεί περί πραγμάτων τα οποία δε γνωρίζει καθόλου.

..

Edvard Beneš

.

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: